Tips voor beginners: Powerkiten Scheveningen

De term “power kiting” omvat alle “kite operaties” waarbij de kiter (opzettelijk) wordt blootgesteld aan de krachten van de wind – en deze tegenwerkt of gebruikt. De afzonderlijke Powerkite-types worden kort toegelicht.

Powerkiten Scheveningen: Powerkiting

Snel uitgelegd: Gewoon “rondvliegen” met een vlieger, op een vliegerweide of op het strand. Als je je te veel verveelt met staand vliegeren, kies dan voor een iets grotere vlieger en laat de vlieger je trekken (bv. over het strand) of zelfs springen als gevorderde kiter.

Powerkiten Scheveningen: Powerkiting with Skateboard

“Powerkiting with Skateboard”, als je het heel kort wilt beschrijven. In feite lijkt een mountainboard (of ATB=AllTerrainBoard of Kitelandboard) op een skateboard, maar het heeft veel grotere en grovere rollers. Nog een verschil: als vlieger gebruik je bijna altijd een Depowerkite voor mountainboarden.

Powerkiten Scheveningen: kitebuggy

Net als op het Mountainboard kun je door het terrein getrokken worden door de vlieger. De Kitebuggy is (bijna altijd) een driewielig apparaat met een voorwiel en een achteras. Je zit in de vliegerbuggy en laat je door een 4-lijns mat over het strand, trekken. Met een kitebuggy kun je veel hogere snelheden bereiken dan met een mountainboard. Een “slecht” vooroordeel: Mountainboard is voor de kleintjes, kitebuggy rijden in plaats van voor de betere kiters…. 😉

Powerkiten Scheveningen: soorten vliegersystemen

2-lijns Kitemat

2-line maten vliegers zijn echte beginners vliegers. Alleen met twee lijnen kan je de richting van de vlieger bepalen, een 2-lijns matte vlieger is de juiste keuze voor beginners die nog niet zeker weten of kiten iets voor hen is. Voor relatief weinig geld kun je zonder veel moeite een voorproefje krijgen van de vliegerhobby. Als je dan geïnfecteerd raakt door het kite virus, wordt zo’n 2-lijns mat snel saai en stap je over op een 4-lijns vlieger. Je raakt relatief snel gewend aan het 4-lijns systeem en de handvatten, maar het kan iets ingewikkelder zijn dan een directe toegang met 4 lijnen.

4-lijns Kitemat

Zoals de naam al aangeeft, bestaat deze vlieger uit vier lijnen. Naast de twee stuurlijnen zijn er twee zogenaamde “remleidingen” beschikbaar, waarmee je de invalshoek van de vlieger kunt wijzigen. Hierdoor kun je de vlieger veel nauwkeuriger sturen, zelfs achteruit vliegen is mogelijk. Het is ook mogelijk om te lanceren en te landen, zelfs bij sterke wind, omdat de druk op de vlieger kan worden verminderd door de remleidingen te gebruiken. Voor degenen die serieus in power kiting willen stappen, is een 4-lijns partner de juiste keuze. Want zelfs als je later beslist voor een grotere vlieger…: Een kleinere mat voor sterkere wind is nog steeds nodig. Als kitebuggy rijder heb je een hele set vliegers nodig, minstens één voor elke windsnelheid.

Vraag direct offerte aan
DutchEnglishGerman